Bio

Het Pakt is voortgekomenuit een initiatief van HvA, UvA en VU studenten en docenten binnen het ondernemende project ACE uit 2008. Tot 2012 heette de band daarom ook CASE.
Na het afstuderen besluiten drie leden van CASE (Jeroen Akkerman-VU, Jules op de Laak-HvA en Frank Duncker-HvA) en de centrale aanjager/sidekick/tekst- en melodiemaker Alex van Heeswijk doorgegaan met de band onder de nieuwe naam Het Pakt. Zangeres Betul Bayram verlaat de band in 2012 als zij met groot succes mee gaat doen met the Voice of Turkey.
Opzet en muziekstijl van de band is het maken van Nederlandstalige eigen rock/popcomposities.

In 2013 krijgt de band opdracht van ACE om een rockopera te schrijven rond het thema “Ondernemen”. Voor de uitvoering hiervan voegen zich zangeres Ilona Groot (HvA) en drummer Sonam Plomp (UvA) bij de band. Het wordt uiteindelijk een rock-epos genaamd: “Ondernemen is Bluezzz”. In 2013 lokt de inhuldiging van koning Willem Alexander uit tot het schrijven van “de Carrousel van Koningsdag”, maar wordt door Alex wel onder een schuilnaam “Meester Cees” gezongen. Een optreden in de Koningsshow van Paul de Leeuw laat flinke littekens achter…

Inmiddels heeft Het Pakt een repertoire van 20 eigen nummers én een nieuwe zangeres. Met Hanan de Soin werkt de band aan een nieuw repertoire.

Uit het “oude” repertoire is een verdeling gemaakt  in “Meester Cees-songs” en “Het Pakt-songs” die respectievelijk door Alex “Meester Cees” en Hanan gezongen worden.

Historie 2001-2007

Drie docenten – Steven Dik, Angelique Heinst en Sjoerd de Vos – van de Almeerse HvA-opleiding Information Engineering starten in 2001 met een jazzy band: Het IIE Collectief. Op drums en bas spelen dan al studenten mee. Het los-vast-karakter van de band groeit na de komst van “Meester Cees” al snel tot een vaste waarde. Studenten van de opleiding komen en gaan. Ze kunnen zingen, spelen gitaar, sax of drummen. Ook muzikale docenten komen en gaan weer. Met het wisselen van de leden verandert ook de muziekstijl. Jazz wordt pop, pop wordt rock. Vaste oefenruimte wordt het Alnovum in Almere Centrum. Covers worden voorzien van verstaanbare Nederlandse teksten. Omtaald heet dat.

In 2007 heet de band inmiddels Komt IIE en speelt de band met eigen nummers in de HvA-studenten-pop/rock-wedstrijd Make More Music”. Ook zingt dat jaar burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere cheek-to-cheek mee tijdens het Kerstconcert in grandcafé ANNO.

2008-2013

In 2008 vertrekt aanjager en man van het tweede uur “Meester Cees” binnen de Hogeschool van Amsterdam van IIE-Almere naar domein Economie&Management in Amsterdam. Hij neemt daarbij – tot verdriet van alles wat Almere is – zijn instrumentaria en drie leden van de band – Peter Blok/drums, Jeroen Bosscha/keyboard en Raymond van Beek/leadgitaar – mee naar Amsterdam. De inspirerende basgitarist Menno Koetsier blijft met een snik achter in Almere. Het einde van Komt IIE en de doorstart in Amsterdam levert een nieuwe naam op: New Ace.

In 2010 stoppen Jeroen en Raymond. Nog altijd zijn ze erelid. In 2011 stopt ook drummer en HRM-docent Peter Blok.

Vervanging komt vanuit de minor Ondernemerschap en uit ACE-kringen. Jeroen Akkerman (student VU) speelt piano, basgitaar maar ook klassiek gitaar. Hij is een blijvertje. Meester Cees “ontdekt” nog meer muzikale studenttalenten tijdens de Karaoke van de minor in de kick-off week. Jules op de Laak bijvoorbeeld. Hij speelt voorafgaand aan de band wat op de punt van zijn bed. Hij is inmiddels een sterke, klankbepalende factor in de band. Een paar maanden na een eenmalig gastoptreden treedt basgitarist Frank Duncker toe. Ook al een topper. Een ander talent is CE-studente Betül Bayram. Zij ontwikkelt snel in de band, de band die inmiddels De Case heet. Betül wordt ontdekt in the Voice of Turkey en komt daar zelfs tot de halve finale en vertrekt naar Turkije. Snik.

In juni 2012 speelt de band met de nieuwe zangeres Ilona Groot onder de naam De Case in Paradiso. Een adembenemende ervaring.

Voor de minor Ondernemerschap schrijft “Meester Cees” in oktober 2012 de muziek-animatie “Ondernemen is Bluezzz!” (zie YouTube), die op 15 november 2012 op de HvA in première gaat.

Het is het laatste optreden met Ilona. De studiedruk is haar te hoog.

Drie studenten zijn blijven “hangen” en zij vormen nu de backbone van de band. Jeroen Akkerman (VU) op keyboard/gitaar/zang. Jules op de Laak (HvA) sologitaar en Frank Duncker (HvA) op basgitaar. In oktober voegde zich drummer Sonam Plomp (UvA) bij de band.

En nu dus de opname voor 30 april. Vanwege het opstappen van Ilona, zingt noodgedwongen, de “man op de achtergrond” Meester Cees: “De Carrousel van Koningsdag”

What’s next?

TourBio